Новини

Безпечний і цікавий простір для дітей відкрили у КМЦ (ВІДЕО)

Відео, Лайфстайл

У культурно-мистецькому центрі Володимира відкрилася дитяча точка «Спільно» UNICEF. Це затишний і красивий простір, де діти можуть цікаво та наповнено провести своє дозвілля. Мережа дитячих точок «Спільно» – це проєкт, який впроваджується Дитячим фондом ООН UNICEF спільно з БО «Українська освітня платформа» починаючи з квітня 2022 року. Ключові завдання цього проєкту – інформування родин з дітьми про сервіси ЮНІСЕФ і роботу місцевих сервісів щодо надання гуманітарної допомоги та місцевих соціальних послуг, а також робота з дітьми у вигляді  розваг, ігор, майстер-класів тощо.

В Україні в різних містах вже працює понад 200 таких просторів. На Волині дитяча точка «Спільно» з’явилася вперше – у Володимирі. У нашому місті вона відкрилася в рамках ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді», яка у Володимирській громаді реалізовується з 2018 року.

Супервайзерка дитячих точок СПІЛЬНО UNICEF у Львові та Володимирі Олеся Данишенко розповідає: «Дитяча точка покликана бути безпечною, доброю і гармонійною локацією для дітей від 0 років до повноліття. Ми вітаємо всіх, хто готовий прийти сюди, щоб провести усвідомлене дозвілля». Для того, щоб діти різного віку могли комфортно почуватися у цьому просторі, він поділений на різні зони. Є столи і стільчики різного розміру (відповідно до віку дітей) для майстер-класів, зручний настил, на якому можуть бавитися найменші малюки, велика дошка для малювання, контейнери з конструктором, м’ячики і скакалки, машинки, ляльки та інші іграшки, великий вибір настільних ігор. Долівка простору покрита теплим і приємним покриттям, тому навіть дітки, які ще не вміють ходити, можуть вільно повзати, сидіти, лежати просто на ньому.

«Локація побудована так, щоб дітки різної вікової категорії можуть розподілитися по групах і комфортно взаємодіяти і бавитися з однолітками, – додає Олеся. – Це сприятиме їхній соціалізації, вони зможуть познайомитися з новими дітьми, подружитися. Ми раді вітати тут як містян, так і дітей з числа ВПО, які зараз позбавлені можливості жити у своїх домівках, розлучені з улюбленими іграшками, часто не мають окремого простору для ігор. Тож на дитячій точці «Спільно» вони зможуть його знайти».

На локації постійно присутні волонтери UNICEF – це повнолітні люди, які мають відповідну освіту і влаштовують для дітей різноманітні майстер-класи, спільні ігри, творчі заняття. Утім, це не значить, що батьки можуть залишити тут маленьку дитину і піти у своїх справах: волонтери наполягають, щоб батьки були присутні поряд. Зрештою, до певного віку дитини присутність рідних – важлива умова того, щоб малеча почувалася безпечно. А створення відчуття безпеки – це одна із місій цього простору.

Крім того, тут можна отримати інформаційну підтримку щодо юридичних чи фінансових питань, які виникають у дорослих, зокрема з числа ВПО, також буде можливість отримати базові консультації психолога, медичного чи соціального працівника тощо.

«Найприємніше те, що ми працюємо щоденно, з 9-ї до 18-ї, без перерв та вихідних. Ви також можете підписатися на наш офіційний телеграм-канал https://t.me/spilno_unicef_volodymyr і там отримувати всю інформацію про заплановані майстер-класи та активності на точці», – додає Олеся Данишенко.

Відкриття дитячої точки «Спільно» UNICEF відбулося 7 лютого і було дуже яскравим та активним – з іграми, розвагами, аніматорами. На нього завітали й посадовці – міський голова, керівник та головні спеціалісти відділу сім’ї, молоді й спорту, завдяки яким усі ці роки реалізовувалася програма «Громада, дружня до дітей та молоді». Втім, обійшлося без надмірного офіціозу. Натомість було багато дитячого сміху і веселощів. Відчувалося, що найменші відвідувачі насолоджуються перебуванням у цьому просторі, із задоволенням знайомляться і бавляться разом. Тож відтепер у Володимирі є ще одне місце, де діти різного віку можуть класно і корисно провести час.

Віталіна МАКАРИК.

Поділитися
Головні новини
Реклама
Реклама
keyboard_arrow_up